Magneesium
Miks on meil magneesiumi vaja?
Magneesium on organismi elutegevuseks vajalik element, et säilitada organismi normaalne funktsioneerimine. Inimese kehas leidub magneesiumi peamiselt luukoes. Magneesium on vajalik rohkem kui 300 ensüümi tööks ning reguleerimaks mitmeid biokeemilisi ja füsioloogilisi protsesse (sh ainevahetuslikke protsesse). Magneesiumil on väga oluline roll ka energia tootmises. Kuigi seda elementi leidub looduses paljudes allikates, kimbutab tänapäeval inimesi tihtipeale magneesiumipuudus, sest üldjuhul ei saa me toidust vajalikku vitamiinikogust kätte. Magneesiumi õige lisatarbimine hõlbustab B-rühma vitamiinide ning E- ja C-vitamiini omastamist ja kasutamist. Vajame seda ka rakkudes- süsivesikute, rasvade ja aminohapete normaalseks ainevahetuseks. Lisaks on magneesiumi vaja lihaste normaalseks tööks, kehatemperatuuri ja vereringe reguleerimiseks ning normaalseks närvitalitluseks. Magneesiumi tarbimine aitab ravida ja vältida paljusid haiguseid.
Magneesiumi allikad looduses
Parimateks looduslikeks magneesiumi allikateks on täisteratooted, pähklid, lehtköögiviljad ja idandid. Taimed on samuti magneesiumirikkad, sest magneesiumi leidub klorofüllis. Taimseid toiduaineid saab magneesiumisisalduse järgi jaotada kolme peamisesse rühma:
- Kõige rohkem magneesiumi sisaldavad kõrvitsa- ja päevalilleseemned, nisukliid, parapähklid ja kakaopulber.
- Magneesiumi sisaldavad ka mandlid, india pähklid, kreeka pähklid, pistaatsiapähklid, pekaanpähklid, kookospähkli helbed, täisterahelbed, kaerahelbed, müsli, kaerakliid, neljaviljahelbed, tatar, nisuidud, hirss, kama, aga ka mitmed oad, sh sojaoad.
- Väiksem magneesiumisisaldus- täisteraleivad, sepik, seemnetega saiad, erinevad kaunviljad (läätsed, herned), riisi- ja odratooted, makaronid, erinevad puuviljad (aprikoosid, banaanid, õunad), maitseained (sinepipulber, karri, tomatipasta), toored lehtköögiviljad (salat, spinat, roheline sibul).
Loomsetes toiduainetes on magneesiumi vähem, kuid selle biosaadavus on parem. See tähendab, et toitaine võimalik seedimine, imendumine, toime ja metaboolne taasringlemine toimub normaalsete metaboolsete radade kaudu Magneesiumirikastest loomse päritoluga toiduainetest peab esile tooma merekalu (tuunikala, lõhe, makrell), vähilisi (homaar, krevetid), samuti piima- ja lihatooteid. Söödud magneesiumikogusest imendub umbes kolmandik. Imendumist pärsivad mitmed tegurid, muuhulgas ka osades toiduainetes olevad teised ained. Seetõttu on oluline kasutada lisaks toidule ka magneesiumpreparaati.
Skandinaavia Tervise magneesium
- Oleme lisanud magneesiumile ka B6 vitamiini, mis parandab magneesiumi imendumist organismis
- Skandinaavia Tervise magneesiumi tabletid sisaldavad magneesiumglütsinaati, mis on parima omastatavusega magneesiumiühend
- Ei sisalda magneesiumoksiidi
- Magneesiumglütsinaat ei tekita regulaarsel tarvitamisel kõhulahtisust, mida võib muude magneesiumi ühendite tarvitamisel juhtuda.
- Saad osta korraga nelja kuu koguse, säästes nii kokkuvõttes raha